1.3 C
Dâmboviţa
5 februarie, 2025

România, două bombe în una singură: nucleară și cu gaz. Autorizarea centralei de la Doicești s-a dat fără a se ține cont de punga de gaz metan

Circulația trenurilor este interzisă de două luni prin comuna Doicești – Dâmbovița, pentru că în zonă s-au descoperit pungi uriașe de gaz, care pot exploda de la o simplă scânteie. În același timp și pe aceeași suprafață continuă proiectul de construire a primei microcentrale nucleare din țară.

La începutul lunii noiembrie, un incident de-a dreptul exploziv a avut loc în comuna Doicești, din județul Dâmbovița, după ce compania SOCERAM a făcut un foraj neautorizat, la o adâncime de 100 de metri, unde este o „pungă uriașă de gaz”. Trenul a fost oprit de atunci, pentru că ISU Dâmbovița a constatat că o simplă frână pe calea ferată ar arunca în aer jumătate de județ. Cu toate acestea, nicio autoritate nu a oprit proiectul de microcentrală nucleară de deasupra pungii de gaz, iar recent s-a și vândut terenul către investitorul american care va construi centrala. În timp ce Comisariatul pentru Situații de Urgență, condus de prefect, ține în continuare trenul oprit, avizele pentru centrala nucleară nu se opresc în „punga de gaz”.

Garda de Mediu a amendat cu 165.000 de lei compania SOCERAM care a făcut forajul neautorizat în apropierea fostei termocentrale pe cărbune de la Doicești, peste care se construiește viitoarea microcentrală nucleară care va fi dotată cu tehnologia reactoarelor modulare mici (SMR) dezvoltată și deținută de americanii de la NuScale. Din ziua incidentului a fost oprită circulația feroviară, pentru a evita pericolul de explozie, dar s-a așternut liniștea peste subiect, în privința viitorului centralei nucleare care în niciun caz nu s-ar putea amplasa pe un astfel de teren.

Ministerul Energiei nu a avut nimic de comentat, în ultimele două luni, deși zona este o adevărată bombă care ar deveni nucleară.

Punga uriașă de

care a fost descoperită în urma forajului neautorizat al vecinului fostei termocentrale ar putea exploda în orice moment și tocmai de aceea încă nu circulă trenul între Doicești și Pietroșița, în nordul județului Dâmbovița. Autorizațiile pentru implementarea proiectului nuclear au fost date, deși se știa că în această zonă sunt pungi de gaz metan, iar proiectul tehnic al centralei nucleare nu specifică nimic despre acest pericol.

Proiectul tehnic al centralei nucleare a primit toate avizele necesare, fără a se lua în considerare existența pericolului, în zona petrolieră pe care se va ridica centrala. Surse din Primăria Doicești au explicat, pentru Jurnalul, că în ultimii 15 ani s-au făcut mai multe studii ale terenului și se cunoaște foarte bine situația, acolo fiind astfel de pungi imense de gaz metan pe o suprafață foarte extinsă.

Afacere româno-americană

Proiectul are finanțare din americană, girată de statul român. Compania de proiect RoPower Nuclear SA, deținută în proporții egale de SNN și de Nova Power&Gas, a fost înființată pentru implementarea proiectului de construire a unei centrale nucleare de 462 MWh pe amplasamentul fostei termocentrale, la mai puțin de 100 de metri distanță față de locul forajului.

Terenul urmează să fie cumpărat de RoPower Nuclear SA (RPN) de la Nova Power&Gas (NPG) la valoarea de piață, stabilită de un evaluator autorizat, după ce statul român nu și-a exercitat dreptul de preempțiune. Dreptul de proprietate va fi transferat către NPG, iar până la data transferului terenului aferent centralei nucleare de la NPG către compania de proiect RPN, NPG suportă mentenanța acestui teren. Tranzacția este finanțată printr-un împrumut acordat de Nova Power&Gas către RoPower Nuclear SA, cu dobândă de 12% pe an, aceeași la care și Nuclearelectrica a acordat credite companiei de proiect.

ExIm Bank US – principala agenție de credit de export a SUA – a aprobat, în toamna anului trecut, un angajament financiar de până la 99 milioane de dolari pentru susținerea dezvoltării proiectului centralei nucleare SMR de la Doicești, după ce, în luna iulie au fost semnate contractele aferente fazei a doua a studiului FEED (Front-End Engineering Design) pentru proiectul centralei. Nuclearelectrica a semnat cu RoPower Nuclear SA majorarea de peste 11 ori a plafonului de finanțare din cadrul contractului de împrumut dintre cele două companii, de la 22 milioane dolari la 243 milioane dolari.

Fabrică de bani pentru americani

Ministerul Energiei a estimat costul proiectului de la Doicești la 4,9 miliarde de euro, iar Guvernul României nu a identificat nicio problemă în privința acestui proiect de microcentrală nucleară amplasată pe punga de gaz. Explicația ar putea veni din sumele de bani pe care le-ar produce această centrală experimentală, după ce nu s-a putut face proiectul în SUA.

În noiembrie 2023, NuScale și-a anulat proiectul similar din Statele Unite, Carbon Free Power Project (CFPP) din statul Idaho, care ar fi urmat să fie primul de acest tip din lume al companiei. Decizia companiei a fost luată după ce s-a constatat că au fost nerealiste costurile calculate inițial și la a doua estimare s-a ajuns la o majorare cu peste 75%, de la 5,3 la 9,3 miliarde dolari, din cauza scumpirii masive a materialelor și echipamentelor necesare pentru construirea centralei nucleare. NuScale vrea să atragă de la investitorii de pe piața de capital din SUA o finanțare de până la 200 de milioane de dolari, prin vânzarea de acțiuni la centrala din Doicești.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/autorizare-centrala-nucleara-foraj-neautorizat-gaz-metan-987614.html

Ultimă oră

Același autor