18.9 C
Dâmboviţa
30 aprilie, 2024

Cine-l tine in brate pe directorul Firica?

21 noiembrie 2005

Directorul executiv al Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dambovita are sapte vieti. Pe nume Dan Viorel Firica, acesta este exemplul clasic de functionar care stie sa se „descurce”. Povestea de succes a acestui personaj a inceput in iulie 1992, cand este „uns” director executiv al DGPF Dambovita.

Pentru a-si rotunji veniturile, face rost de un certificat medical pentru dovedirea unui handicap fizic, asta pentru a scapa de impozitul pe salariu. Multa vreme, beneficiaza de aceasta facilitate, spre disperarea angajatilor care nu sunt deloc multumiti de noua calitate a directorului general. Viorel Firica ramane in functie pana in decembrie 1998, cand se descopera ca si-a construit o casa cu aceeasi firma de constructii care renova sediul Finantelor Publice Dambovita.

Pentru ca fostul director era de neinlocuit si pentru ca finantele aveau mare nevoie de „experienta profesionala” a acestuia, Firica este repus in functie in martie 2001. Ulterior, acesta devine trezorier al PSD.

Raportul buclucas

In februarie 2005, Prefectura Dambovita primeste un raport intocmit de Corpul de Control al Ministerului Administratiei si Internelor, care cuprinde acuzatii grave la adresa directorului executiv al DGFP Dambovita. „Viorel Firica nu a sprijinit activitatea de colectare a veniturilor statului. Din contra, a blocat aceasta activitate prin repartizarea ineficienta a personalului, lasand descoperite doua mari administratii: AFP Gaesti si AFP Targoviste. Directorul Firica a permis declansarea procedurii de falimentare, in mod special pentru societatile cu datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat care au detinut si instrainat bunurile mobile si imobile pentru a nu fi executate silit”, se consemna in martie 2005 in raportul MAI, citat de prefectul PD al judetului, Jean Popescu. Concluzia raportului si recomandarea facuta prefectului era de „retragere a avizului de numire a directorului acestui serviciu public si sesizarea Ministerului Finantelor Publice privind dezechilibrele majore din politica financiara fiscala cauzate in special conducerii DGFP Dambovita”.

Un prefect, trei controale, nici o decizie

Toate bune si frumoase, doar ca prefectul Popescu nu se grabeste sa inainteze recomandarea raportului catre MFP. Mai mult, acesta nu-si mai aminteste de continutul acestuia, fiind extrem de confuz in declaratii. „Este greu sa va mai spun de atunci. Au mai fost doua controale care s-au finalizat fara nici o concluzie. Ultimul a fost acum o luna si ceva, care prevedea restructurari la nivelul conducerii DGFP, insa nu am primit nimic pana in momentul de fata. Era vorba de o noua organigrama, care trebuia sa soseasca luna aceasta”, a mai spus Jean Popescu.

In martie, prefectul de Dambovita promitea, in fata ziaristilor, ca va inainta Guvernului propunerile de demitere a celor nominalizati in raport.

Cateva luni mai tarziu, situatia se schimba fundamental. „Nu am inaintat propunerile de demitere deoarece au mai fost doua inspectii care au ajuns la concluzia ca rezultatele primului control nu se verifica”, se contrazice, candid, prefectul Popescu.

PNL Dambovita, in asteptare

Deputatul PNL de Dambovita, Florin Popescu, spune ca nu este in competenta sa sa ridice avizul de numire din functie a lui Firica. „Acesta este treaba prefectului si nu stiu daca a procedat astfel sau nu. Recunosc, am primit un memoriu al unui angajat al DGFP Dambovita, in care se sesizau nereguli din cadrul institutiei, memoriu pe care l-am predat unui consilier al ministrului Vladescu acum doua saptamani. Nu am motive sa cred ca la indeplinirea termenului legal de patru saptamani nu o sa se verifice cele semnalate in respectivul memoriu”, ne-a declarat, fara a preciza numele consilierului, deputatul PNL Florin Popescu.

Firica: „Sunati-ma saptamana viitoare!”

Personajul-cheie al DGFP Dambovita, Viorel Firica, are alergie la ziaristi si adopta politica strutului cand vine vorba de cateva intrebari „Nu am timp, sunati-ma saptamana viitoare”, a replicat cu nerusinare directorul executiv Firica.

Abateri grave

Semnatarul memoriului este Georgeta Mihai, care, dupa luni de zile de eforturi inutile si de asteptat pe la porti, s-a adresat si redactiei noastre. Aceasta reclama o multitudine de abateri ale condu-cerii DGFP Dambovita, sesizari in urma carora a ajuns la un conflict deschis cu directorul executiv Firica. Neregulile sesizate in memoriu, in urma carora nu s-a luat nici o masura, sunt urmatoarele:

l Acoperirea deblocarilor ilegale de conturi – „In data de 31.05.2004 i-am adus la cunostinta domnului director executiv despre deblocarile ilegale, care se fac la A.F.P. Gaesti. Efectul – am fost mutata de la A.F.P. Gaesti la A.F.P. Fieni”, se arata in memoriul inspectorului Mihai.

l Coordonarea declansarii procedurii de faliment pentru societatile cu datorii de miliarde de lei catre bugetul de stat, acestea nefiind executate silit. Exemple: SC Balfot SRL, Continental Windo.

l Acordarea scutirilor si esalo-narilor la plata dar nu si urmarirea modului de respectare a conditiilor impuse de legislatie; exemplu: Marprod SRL si SC Rom Paulo.

l Protejarea unor societati ca SC Record SRL Moreni, SC Insonorizatii, SC Sutoiu SRL Baleni. „In cursul anului 2003 am mentionat intr-un proces verbal ca societatea SC Sutoiu a rulat prin Trezoreria Baleni sute de milioane cu toate ca avea miliarde de lei datorii, sesizare care a ramas fara raspuns”.

Guvernul italian a anunțat marți stare de urgență privind imigrația în urma unei „creșteri puternice” a fluxurilor de imigranți pe Marea Mediterană, potrivit unui…

La București se va desfășura un eveniment denumit U.S. Alumni Fair, la care participă 30 de universități din SUA. Evenimentul se va desfășura la data…

Liderul AUR George Simion a anunţat că partidul său va depune un proiect de lege pentru sigilarea oricărui transport care vine din Ucraina şi…

Sursa: https://romanialibera.ro/special/cine-l-tine-in-brate-pe-directorul-firica-55678/

Ultimă oră

Același autor