Ministerul promite, deciziile rămân. Proprietarilor li s-a promis că nu se vor trezi cu buldozerele în curte
Proiectul de „
” a drumului care leagă Târgoviște de Sinaia a pornit cu foarte multe probleme și continuă să uimească prin felul în care decidenții par a nu se pune de acord între ei, de la declarații la fapte.
S-a pornit cu un studiu de fezabilitate făcut de CONSITRANS SRL în perioada 2014-2016, reluat după un deceniu și „adaptat” din birou, pe coordonate trasate greșit. Ministerul Transporturilor a decis să refacă proiectul și să renunțe la o parte din exproprieri, după ce s-a aflat că acestea sunt în zone protejate de Legea patrimoniului cultural. Doar că Ministerul nu a anulat hotărârea de guvern pentru exproprieri, ceea ce face ca statul să ia imobile pe care apoi le va retroceda, după o serie foarte lungă și foarte costisitoare de proceduri. Proprietarii care s-au regăsit pe lista exproprierilor au primit și deciziile, după ce reprezentanții Ministerului anunțaseră că nu se vor mai transmite, iar acum nu mai cred nimic din ceea ce declară politicienii.
Scandalul legat de proiectul de modernizare a Drumului Național 71 se oprise cu trei săptămâni în urmă, după o serie de declarații ale secretarului de stat Ionuț Săvoiu și ale președintelui CJ Dâmbovița, Corneliu Ștefan. Ambii au oferit explicații în legătură cu refacerea proiectului, astfel încât să nu mai „modernizeze” în zonele protejate din punct de vedere al patrimoniului cultural – practic, întreaga zonă intravilană din localitățile Moțăieni, Buciumeni, Fieni, Pietroșița și Moroeni.
Autoritățile au promis că nu se vor mai emite și transmite deciziile de expropriere, pentru că se așteaptă noua variantă a Proiectului tehnic, avizat de proiectant (Consitrans SRL), ca apoi să se stabilească noile suprafețe de care ar fi nevoie pentru exproprieri și să se emită noua HG de modificare a HG 1588/2024, pentru exproprieri.
Juriștii CNAIR n-au ținut cont de declarații
În ciuda declarațiilor pe care le-au făcut, încă din decembrie 2024, reprezentanții Ministerului Transporturilor și cei ai Consiliului Județean Dâmbovița, despre refacerea proiectului de modernizare a DN 71 și modificarea Hotărârii de Guvern pentru exproprieri, procedura juridică merge mai departe. Deciziile de expropriere au fost deja transmise către proprietarii celor 1.849 de imobile din lista de exproprieri, deși după această etapă, statul va trebui să parcurgă o procedură foarte complicată, pentru a restitui ceea ce a luat printr-o Hotărâre de Guvern pe care așteaptă să o modifice, după refacerea Proiectului tehnic, în loc să o anuleze sau măcar să o suspende.
Din punct de vedere juridic, situația nu putea fi cea descrisă de autorități în declarațiile publice – adică nu se putea omite transmiterea notificărilor și apoi a deciziilor de expropriere -, pentru că procedura trebuie să meargă mai departe, dacă HG 1588 nu este nici suspendată, nici anulată.
Cum nici Guvernul, nici o instanță de judecată nu au emis alt document cu valoare juridică pentru suspendarea, anularea sau modificarea Hotărârii de Guvern pentru exproprieri, era firesc să se ajungă și la emiterea deciziilor – ceea ce înseamnă că Ministerul Transporturilor și Guvernul vor mai avea de gestionat 1.849 de procese pentru contestarea deciziilor de expropriere, deși promisiunile sunt că până la vară va exista o nouă Hotărâre de Guvern care va elimina proprietățile din zonele intravilane protejate de Legea patrimoniului cultural.
Nu se vor emite autorizațiile de demolare
„Nu se va emite autorizație de construire pe sectoarele de conservare a patrimoniului, respectiv așa cum sunt ele definite în intravilanele localităților Moțăieni, Dealu Mare, Fieni, Pietroșița și Moroeni. Procedura merge mai departe, urmând să apară o Hotărâre de Guvern de modificare a HG 1588, în urma elaborării proiectului tehnic, acesta fiind acum în fază de lucru. Personal mă ocup zilnic, urmăresc situația și evoluția acestui proiect tehnic ce va sta la baza Hotărârii de Guvern de modificare”, a explicat, pentru Jurnalul, secretarul de stat Ionuț Săvoiu.
Acesta mai spune că Ministerul Transporturilor se va asigura că nu vor fi date avize pentru demolări sau construcția drumului, înainte de emiterea noii HG de expropriere, pentru ariile protejate ca zone de conservare a patrimoniului cultural.
„Chiar ieri (marți, 4 martie – n.r.) a fost o ședință de proiect, la CNAIR, există minută, circulă documente, sunt specificate pozițiile kilometrice unde va exista proiectare din gard în gard. Practic nu se mai mișcă niciun hotar. Estimez că în primăvara aceasta apare proiectul de modificare a HG 1588. Zonele de conservare sunt expuse în Planul Urbanistic General, la fiecare primărie. În aceste zone nu vor exista modificări de hotare. Noi ne vom asigura, în cadrul ministerului, că nu se vor emite autorizații de construire, pe acest proiect, în zonele menționate”, a mai explicat secretarul de stat.
Dar în lipsa unei decizii de suspendare sau de anulare a HG 1588/2024 a Guvernului sau a unei instanțe de judecată, proprietarii sunt deja în situația în care trebuie să conteste deciziile de expropriere și să refuze sumele pe care Ministerul Transporturilor le va vira în conturile lor. Fiecare proprietar va trebui să refuze banii primiți ca despăgubire, să depună contestațiile la instanță și să aștepte refacerea proiectului și noua Hotărâre de Guvern, iar deciziile instanțelor de judecată ar putea veni înaintea noii HG care va modifica HG 1588.
Nu există avize de la Cultură
Ministerul Culturii a anunțat Guvernul și Ministerul Transporturilor, încă de pe 23 decembrie 2024, că proiectul de „modernizare” pentru DN 71 nu se poate face în zonele istorice ale localităților protejate prin Legea patrimoniului cultural. De asemenea, Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița nu este de acord cu exproprierile în zonele istorice.
„În prezent, conform discuțiilor cu reprezentanții CNAIR, proiectul de modernizare a DN 71 se realizează astfel încât monumentele istorice/zonele de protecție să nu mai fie afectate de lucrările de modernizare a infrastructurii rutiere, așa cum, de altfel, CNAIR a precizat printr-un comunicat transmis în spațiul public. Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița nu este de acord cu exproprierea de monumente istorice/obiective din zona de protecție a monumentelor istorice, în absența unui aviz de expropriere emis de Ministerul Culturii în condițiile legii, cu atât mai mult cu cât documentația tehnică a proiectului de modernizare a DN 71 precizează că în Sectorul 2 Târgoviște-Sinaia se intervine numai asupra amprentei existente a drumului, fără exproprieri de curți sau desființări de construcții, în intravilanul localităților”, a răspuns Direcția Județeană pentru Cultură Dâmbovița la solicitările venite din partea proprietarilor, de a oferi lămuriri cu privire la acest proiect controversat, care deja se reface.