4.6 C
Dâmboviţa
27 decembrie, 2024

Marea demolare, de pe drumul spre Sinaia: Guvernul intră cu buldozerele în 500 de case-monument, pentru a lăți DN 71

Un proiect care se va realiza cu fonduri europene lățește Drumul Național 71, pe ambele sensuri, dar nu suficient de mult încât să ajungă la patru benzi. Sacrificiul pe care autoritățile române au decis să-l facă pentru acest proiect este raderea de pe fața pământului a 500 de case-monument istoric, între Aninoasa și Sinaia, dar și ciuntirea altor proprietăți, în total fiind 1.849.

Guvernul s-a grăbit să dea o hotărâre pentru expropriere, fără notificarea prealabilă a proprietarilor și fără nicio expertiză. Mai mult, această Hotărâre de Guvern a fost dată „noaptea ca hoții”, în ultimele zile de mandat ale Guvernului Ciolacu, pe 12 decembrie, fiind publicată în Monitorul Oficial pe 16 decembrie, fără niciun anunț pentru proprietari, astfel încât să nu fie suficient timp pentru depunerea contestațiilor, în 30 de zile calendaristice, în perioada sărbătorilor, pentru a se putea anula HG-ul plin de abuzuri inimaginabile.

În județul Dâmbovița sunt impresionant de multe case-monument istoric. Drumul Național 71 leagă Târgoviște de Sinaia, fiind cu adevărat pitoresc, pentru că de o parte și de alta a acestui drum sunt sute de case-monument – unele clasificate ca atare, altele aflate în zone istorice.

De exemplu, în localitatea Pietroșița, la doar 25 de kilometri distanță de Sinaia, acest drum principal străbate localitatea, având pe ambele părți case-monument istoric și o zonă istorică extinsă. Chiar dacă nu sunt marcate ca monumente, unele case vechi din zonele istorice au același regim ca monumentele clasificate, fiind imposibil să se monteze panouri solare sau să se facă modificări care strică aspectul zonei.

ul de lărgire a DN71 pe ambele benzi rade toate casele-monument de la marginea drumului, în baza unui proiect tehnic plin de erori care par a fi făcute cu intenție. De exemplu, la numărul 484, în proiectul tehnic apare ca urmând să fie expropriată o suprafață de 16 metri pătrați de teren neconstruit, cu o despăgubire de circa 800 de lei.

S-au încălcat procedurile

În fapt, pe porțiunea respectivă se află o parte a construcției, iar demolarea acesteia duce, în mod inevitabil, la prăbușirea acoperișului care se întinde pe porțiunea ce urmează să fie demolată.

Este vorba despre HG nr. 1.588 din 12 decembrie 2024 privind declanșarea procedurilor de expropriere a tuturor imobilelor proprietate privată care constituie coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național „Modernizare DN 71 Bâldana-Târgoviște-Sinaia, km 0 + 000-44 + 130 lărgire la patru benzi de circulație și km 51 + 041-109 + 905 drum de două benzi”, sector II km 51 + 041-km 109 + 905 – drum la două benzi de circulație, aprobarea listei imobilelor proprietate publică a statului, precum și a listei imobilelor proprietate publică a unităților administrativ-teritoriale care fac parte din coridorul de expropriere al lucrării de utilitate publică de interes național, emis de Guvernul României și publicată în MO nr. 1266 din 16 decembrie 2024. Hotărârea este semnată de premierul Marcel Ciolacu, de viceprim-ministru, Marian Neacșu, ministrul transporturilor și infrastructurii, Sorin-Mihai Grindeanu și ministrul finanțelor, Marcel-Ioan Boloș.

Practic, statul va demola casa, fără notificare prealabilă și fără o expertiză, fără să ofere despăgubiri proprietarului pe care îl lasă fără locuință în timpul iernii, cu scopul de utilitate publică de a lăți DN 71 cu o jumătate de metru pe sensul de mers spre Sinaia, absolut irelevant din punct de vedere al posibilităților reale de fluidizare a traficului, pentru că drumul va rămâne îngustat de la Moroeni spre Sinaia.

În aceeași situație sunt multe dintre proprietățile care urmează să fie demolate, de facto, proprietarilor oferindu-li-se despăgubiri derizorii, calculate fără o expertiză reală. Tocmai aici apar problemele procedurale pe care le au atât proiectul, cât și Hotărârea de Guvern, pentru că nu au existat notificări prealabile pentru proprietari și nici evaluări ale proprietăților.

Multe exemple sunt și de la Dealu Mare, unde aproape toate casele care sunt puse pe lista de exproprieri sunt trecute ca având o grădină sau un gard din care se taie o parte, dar, de fapt, sunt case-monument istoric fără garduri sau grădini, care ajung până la drum, ceea ce înseamnă că vor fi demolate, despăgubirile fiind la fel de derizorii. La fel este și în cazul unor case din Fieni, Pucioasa și Moroeni.

O casă costă între 170 și 5.000 de euro

Cei care au râs de casele construite cu 35.000 de euro de George Simion ar trebui să știe că statul român oferă între 170 și 5.000 de euro ca să demoleze o casă-monument istoric. Multe dintre despăgubirile pentru o casă-monument istoric de pe margina drumului DN 71 sunt evaluate la cel mult 4.000-5.000 de euro, conform proiectului care a stat la baza HG nr. 1.588 din 12 decembrie 2024.

Indiferent dacă sunt case din Pucioasa, Fieni, Dealu Mare, Pietroșița, Moroeni sau din alte localități de pe DN 71, inclusiv din Sinaia, prețurile pentru despăgubiri sunt calculate pentru altceva, nu pentru ceea ce se regăsește în mod real în dreptul proprietăților vizate. Unii proprietari au constatat că li se taie efectiv fațada și o parte din camerele de la stradă, menționându-se că acolo este o suprafață neconstruită.

Statul lezează astfel interesul persoanelor și le încalcă o serie de drepturi fundamentale, iar din acest punct de vedere nu se poate justifica utilitatea publică. Dar cine a făcut proiectul cu atât de multe erori intenționate care au ajutat la calcularea greșită a bugetului destinat despăgubirilor, ca să se încadreze în limitele de care era nevoie pentru a porni lucrările, a știut că singura variantă prin care cei 1.849 de proprietari ar putea să-și piardă casele fără să poată riposta este ca Executivul să dea pe repede-înainte HG, astfel încât să nu poată fi atacată hotărârea în termenul prevăzut de lege pentru contestații.

Guvernul Ciolacu a dat hotărârea în mare grabă, pe 12 decembrie, când toată lumea se ocupa cu discuțiile despre alegerile anulate și despre sărbători, astfel încât victimele acestui act abuziv care nu are precedent nici măcar în perioada comunistă să nu poată fi contestat în cele 30 de zile calendaristice de la data avizării HG, mai ales pentru că avocații sunt în vacanță până la jumătatea lunii ianuarie și nici instituțiile nu lucrează multe zile.

Proprietarii depun plângeri prealabile la instituțiile emitente și cereri de blocare a proiectului, inclusiv de anulare a Hotărârii de Guvern, dar vor depune și plângeri penale, pentru anchetarea modului în care au fost calculate atât de greșit valorile proprietăților.

Stâlpii de electricitate și conductele de gaz sunt și ele tot în zona care ar trebui extinsă, iar debranșarea localităților de la utilități va afecta toți locuitorii, nu doar pe cei cărora statul le demolează casele fără să le dea despăgubiri.

Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/drumul-national-71-guvern-case-monument-proiect-proprietari-contestatii-despagubiri-985002.html

Ultimă oră

Același autor