10 C
Dâmboviţa
26 aprilie, 2024

Risc de prăbușire în Piața Unirii! Planșeul se poate surpa în orice moment

Piața Unirii este în pericol! Se cer măsuri urgente de la autorități pentru ca viața a zeci de mii de oameni să nu fie pusă în primejdie.

Sursa foto: agerpres

Ministerul Dezvoltării cere Guvernului să aloce 760 de milioane în plus pentru ca Primăria Sectorului 4 să repare planșeul de beton care susține toată infrastructura.

Ministerul Dezvoltării arată în nota de fundamentare că „se impun o serie de lucrări de intervenție pentru a evita un eventual colaps al structurii”.

Încă de acum 10 ani, autoritățile vorbeau despre stadiul avansat de degradare al planșeului din Piața Unirii. Planșeul, construit deasupra râului Dâmbovița, permite circulația rutieră în zonă.

Însă o expertiză recentă a confirmat starea avansată de degradare. Mai mult decât atât, în studiu se arată că trebuie luate măsuri urgente pentru că ar putea fi pusă în pericol viața și integritatea fizică a cetățenilor, în condițiile în care ar exista riscul ca, în perioada următoare, acest planșeu să cedeze, dacă autoritățile nu intervin de urgență.

Specialiștii iau în calcul două variante. Fie aceea de a intra în reparații colosale, de consolidare, fie ca planșeul să fie demolat și construit de la 0. Aceasta a doua variantă ar fi mai ieftină și mai rapidă, spun specialiștii, însă pe de altă parte se estimează că lucrările colosale ar putea dura până la cinci ani, perioadă în care niciun autovehicul nu ar mai putea să circule prin Piața Unirii. Iar traficul din zonă ar fi total dat peste cap, în condițiile în care vorbim despre o zonă extrem de aglomerată.

Riscurile cresc în condițiile în care, prin Piața Unirii, circulă zilnic mii de autovehicule iar sub acest planșeu se află stația de metrou Piața Unirii, una dintre cele mai mari și cele mai aglomerate stații de metrou din capitală.

Până în acest moment, primăria nu a avut buget pentru lucrări de asemenea amploare. Tocmai de aceea Ministerul Dezvoltării cere de la bugetul de stat peste 760 de milioane de lei pentru a demara lucrările la planșeul de la Piața Unirii.

Pe de altă parte, Primăria Sectorului 4, cea care a și renovat pasajul subteran din Piața Unirii, ar dori înălțarea acestuia astfel încât să nu mai existe restricții de circulație și să poată intra prin pasaj și mașinile înalte, de mare tonaj.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/locale/pericol-prabusire-piata-unirii-671797.html

Ultimă oră

Același autor