duminică, 23:26
Salvamontiştii din Dâmboviţa plecaţi, duminică seara, într-o acţiune extrem de dificilă de recuperare a două grupuri de turişti din zona Vârfului Leaota, surprinşi de vremea rea şi de întuneric, au reuşit să găsească grupul de 20 de persoane şi să-l ducă la adăpost. La această oră, salvamontiştii au reperat şi cel de-al doilea grup de trei persoane, din care una rănită grav, estimând că intervenţia în cazul acestora va mai dura aproximativ trei ore, în condiţiile în care pe munte este frig, zăpadă mare şi risc de avalanşe.
Duminică seara, salvamontiştii din Dâmboviţa au fost alertaţi că două grupuri de turişti, fără legătură între ele, au cerut ajutor la Dispeceratul Naţional Salvamont, după ce au fost suprinse pe munte de lsarea întunericului şi de vremea rea. Două echipe de salvatori montani au plecat în căutarea ambelor grupuri, cel format din 20 de persoane fiind găsit şi dus în siguranţă la Cantonul Bratei. Potrivit informaţiilor Dispeceratului Naţional Salvamont România, cele 20 de persoane nu au probleme medicale, cu excepţia a două dintre ele, care au stare de hipotermie uşoară.
În cazul celuilalt grup de trei persoane, Dispeceratul Salvamont anunţă că şi acesta a fost reperat, dar că una dintre persoane este în stare gravă. Salvamontiştii estimează că operaţiunea de salvare a acestora va mai dura aproximativ trei ore, din cauza riscului de producere a avalanşelor, a zăpezii mari, a viscolului şi a frigului.
Şeful Salvamont România, Sabin Cornoiu, spune că apelurile de ajutor la dispecerat au venit în acelaşi timp pentru ambele grupuri, iar două echipe de salvamontişti au pornit imediat în căutarea acestora având toate resursele necesare pentru intervenţii, inclusiv snowmobile. Grupul de 20 de persoane a fost reperat şi recuperat mult mai repede, întrucât dăduse o locaţie destul de exactă. Aceştia reuşiseră deja să se adăpostească la o stână, iar la acest moment, o parte dintre cei 20 începuseră deja să fie coborâţi de pe munte de către salvamontişti, urmând să fie duşi într-o zonă sigură.
În prezent, potrivit şefului Salvamont România, în prezent se continuă acţiunea de salvare a celor trei persoane, dintre care una este în stare gravă.
„Situaţia grupului de 20 de persoane e sub control, rămâne să vedem ce se va întâmpla cu grupul de trei persoane, cât de rapid vor ajunge la ei, pentru că avem o localizare a lor aproximativă, dar nu putem aborda orice traseu către ei, pentru că este un risc imiment de producere de avalanşă. Colegii mei vor încerca să ajungă cât mai repede, estimează cam în trei ore să ajungă acolo şi să-i şi recupereze. Avem noroc că e un grup mai mic, vor fi aduşi foarte rapid la snowmobile şi încercăm să-i coborâm cu ele cât mai repede pe o anumită porţiune a muntelui, pentru că cu siguranţă pe anumite porţiuni vor trebui să meargă pe jos. Să sperăm că vom reuşi să terminăm totul cât mai repede şi cu bine pentru toată lumea”, a declarat Sabin Cornoiu la Digi24.
Acesta a explicat că riscurile cele mai mari acum sunt frigul, stratul de zăpadă şi riscul de avalanşe, plus întunericul. Şeful salvamontiştilor mai spune că salvatorilor le va fi greu să găsească pe timp de noapte cel mai bun şi cel mai sigur traseu pentru coborâre, aţa încât să nu se expună riscului de avalanşă. În plus, salvamontiştii trebuie să găsească varianţa optimă să ajungă cât mai repede la baza muntelui cu persoana care are probleme medicale, în condiţiile în care aceasta nu paote fi expusă prea mult timp frigului, chiar dacă echipele de salvare au cu ele equipamente cu care să-i poată asigura echilibrul termic.
Potrivit şefului Salvamont România, operaţiunea va mai dura aproximativ trei ore, la acest moment salvatorii montani fiind într-o zonă fără semnal şi deci nu se mai ştiu informaţii noi.
Vârful Leaota este cel mai înalt punct din Munţii Leaota, în centrul masivului, cu o altitudine de 2.133 de metri. Munţii Leaota fac parte din Carpaţii Meridionali şi se învecinează cu Munţii Bucegi şi Munţii Piatra Craiului. Dată fiind distanţa mare faţă de localităţi, Vârful Leaota nu are foarte mulţi turişti, ca în cazul celorlalte masive menţionate.