Fostul premier și lider al Partidului Social Democrat, Marcel Ciolacu, a demisionat, ieri, de la șefia partidului, așa cum era de așteptat, după ce demisionase din fruntea Guvernului, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale.
Social-democrații l-au votat pe noul lider interimar, Sorin Grindeanu. Acesta a preluat conducerea PSD după ce a fost prim-vicepreședinte al partidului, având și o funcție foarte importantă în actualul guvern, ca ministru al Transporturilor. În interiorul PSD sunt două tabere, una susținând ieșirea de la guvernare a partidului, cealaltă dorindu-și să facă parte în continuare din executiv, în noua formulă. Sorin Grindeanu va negocia cu președintele României și cu celelalte formațiuni politice eventuala intrare la guvernare.
Alegerea președintelui interimar al PSD s-a făcut dintre cei doi prim-vicepreședinți – Sorin Grindeanu, actualul ministru al Transporturilor, și Daniel Băluță, primarul Sectorului 4 al Capitalei. Grindeanu a preluat conducerea interimară a PSD, primind 67 de voturi, la ședința de ieri a partidului, în timp ce contracandidatul său a obținut doar 14 voturi. Alte 6 voturi au fost anulate.
Demisia de la conducerea PSD a lui Marcel Ciolacu era pregătită încă de pe 5 mai, a doua zi după primul tur al alegerilor prezidențiale, când și-a dat demisia și de la conducerea Guvernului, după ce candidatul susținut de PSD-PNL-UDMR, Crin Antonescu, nu a reușit să intre în turul al doilea. Era o demisie anunțată de fostul premier încă din campania electorală. Dar Marcel Ciolacu anunța, pe 5 mai, și faptul că PSD se retrage de la guvernare. Participarea sau retragerea din componența viitorului executiv va fi decisă de conducerea PSD și în funcție de negocierile pe care actualul președinte interimar, Sorin Grindeanu, le va avea cu președintele Nicușor Dan și cu celelalte partide.
În interiorul partidului sunt două curente de opinie, o parte dintre social-democrați dorindu-și să rămână în opoziție și să susțină, prin vot în Parlament, un viitor guvern minoritar, format din USR, PNL și UDMR, așa cum anunțase, inițial, Marcel Ciolacu, pentru a nu pierde și mai mult capital politic. Cealaltă tabără a social-democraților își dorește intrarea la guvernare, în noua formulă de uniune națională, dar nu în orice condiții.
Fiind câștigător al alegerilor parlamentare și având majoritate în Parlament, PSD ar trebui să dea premierul, însă președintele ales, Nicușor Dan, l-a menționat deja pe Ilie Bolojan, actualul președinte interimar, ca viitor premier. Dacă nu vor avea funcția de prim-ministru, social-democrații ar putea cere jumătate din ministere, urmând ca celelalte să se împartă între USR, PNL și UDMR, ceea ce e la fel de puțin probabil să accepte celelalte formațiuni politice. Dacă nu va fi acceptată niciuna dintre cele două variante, în urma negocierilor, PSD se va retrage în opoziție.
„Suveranismul”, luat în calcul, ca nouă direcție
Surse din interiorul PSD spun că Sorin Grindeanu nu și-ar dori păstrarea funcției de președinte al partidului, ci doar interimatul, pentru că ar viza altă funcție – eventual, șefia Serviciului de Informații Externe (SIE). Dar este foarte posibil să devină președinte PSD și după alegerile care se vor organiza în partid, apoi să devină viitorul candidat la președinția României sau viitor premier.
Așa s-a întâmplat și în cazul lui Marcel Ciolacu. Acesta a preluat conducerea interimară a PSD în noiembrie 2019, după demisia Vioricăi Dăncilă, apoi a fost ales președinte plin, în august 2020 și ulterior reales la șefia PSD în august 2024, având și funcția de premier al României, dar fiind și candidatul PSD la președinție, la alegerile din 2024, care au fost anulate.
Daniel Băluță ar putea pierde și șansa de a fi candidatul PSD la Primăria Capitalei, pentru că o tabără din interiorul partidului ar susține-o pentru această funcție pe Gabriela Firea, care în prezent este eurodeputat. Surse din PSD spun că Firea a fost deranjată și de prima întâlnire a membrilor conducerii partidului, care a avut loc luni seara, pentru că nu au participat toți cei care ar fi trebuit să fie la discuții. Sursele spun că la ambele ședințe, de luni și de marți, a fost scandal între tabere.
Unul dintre subiectele disputelor este calea pe care PSD ar trebui să o urmeze – dacă vor rămâne social-democrați sau vor migra către suveranism, astfel încât să poată prelua o mare parte a votanților AUR, după ce s-a constatat că în toată țara au pierdut un număr foarte mare de alegători în favoarea partidelor suveraniste.
Majoritatea nu ar vrea la guvernare
Sorin Grindeanu a declarat, ieri, că PSD se pregătește pentru a intra într-o „opoziție constructivă”, nu pentru a intra la guvernare, în viitorul executiv. „Curentul majoritar din partid este acela de a rămâne într-o opoziție constructivă, dar mandatul meu este deschis la negocieri”, a explicat președintele interimar al PSD.
„Opinia care pare a fi majoritară în PSD e de a avea o poziție constructivă. Urmează o perioadă de decizii care trebuie să fie susținute. PSD va oferi această susținere pentru soluțiile raționale și logice pentru români, indiferent de poziția pe care o vom avea. Colegii mei mi-au dat un mandat deschis, în sensul de a avea discuții, nu dacă intrăm la Guvernare sau susținem, ci în sensul în care ceilalți vor să construiască o majoritate europeană. Curentul majoritar este să intrăm în opoziție. Mandatul meu e de a fi deschis la orice soluție. Voi veni în fața colegilor și le voi spune ce rezultă din dialogul pe care-l vom avea cu alte partide”, a explicat Grindeanu.
Acesta a răspuns la întrebări ale jurnaliștilor, spunând că partidul nu va accepta o eventuală participare la guvernare în orice condiții – de exemplu, nu va dori să facă parte dintr-un executiv care va aplica măsuri economice drastice, precum creșteri de taxe și impozite, creșterea TVA la 25% sau alte măsuri care îi vor afecta pe români. Acesta a mai declarat că va merge la negocieri împreună cu mai mulți membri marcanți ai PSD, cum ar fi Lia Olguța Vasilescu, primarul Craiovei, sau Corneliu Ștefan, președintele Consiliului Județean Dâmbovița.
Sursa: https://jurnalul.ro/special-jurnalul/social-democrati-opozitie-constructiva-998605.html