17.3 C
Dâmboviţa
30 aprilie, 2024

Tunul bufetierului

13 februarie 2006

Stilul in care au lucrat oamenii fostei puteri este deja cunoscut: mai intai se identifica patrimoniul de stat care este de vanzare, apoi se organizeaza licitatia si castiga cine trebuie, eliminandu-se pe diverse cai, nu tocmai legale, contracandidatii. Iar pretul de vanzare este ridicol de mic.

Mai exact, este vorba despre vanzarea unui patrimoniu de stat, adica toate hotelurile si bunurile care au apartinut fostului Oficiu Judetean Dambovita: hotelurile Valahia si Dambovita din Targoviste si sediul central al OJT din Targoviste, hotelul Central (acum Valahia) din Moreni, cabana Scropoasa, cabana Padina, terenul aferent hotelului Pestera, terenul aferent hotelului Cota 1000, popasul Valea Muschiului.

Patrimoniu de peste 100 miliarde vandut cu 6 miliarde lei

In martie 2002, toate bunurile OJT Dambovita au fost vandute insa pe… 6,5 miliarde de lei. Adica pretul la care era evaluata la acea vreme de specialistii imobiliari o singura cladire: sediul central al OJT din Targoviste. Beneficiarul acestei afaceri de succes: omul de afaceri Constantin Constantin, consilier local PSD la Vacaresti, judetul Dambovita. Reteta de succes: relatiile de prietenie si de rudenie cu deputati PSD.

Sponsorul vanatorilor

Dar legaturile au mers pana sus. Potrivit mai multor surse de la nivelul institutiilor din Targoviste Constantin Constantin a sponsorizat vanatorile pesediste din Muntii Bucegi, de multe ori fiind chiar prezent la chefurile vanatoresti. „Constantin era maestrul de ceremonii. El asigura mancarea si bautura”, ne-au spus sursele citate. Totodata, oamenii din Vacaresti mai spun ca naravitii intr-ale vanatorii ar fi fost oaspeti ai lui Constantin Constantin la vila lui de la Vacaresti cu ocazia unei vanatori din judetul Dambovita.

Proprietarul hotelului Valahia, scos din carti

Intr-un mod extrem de dubios a avut loc instrainarea hotelului Valahia din Targoviste din cadrul patrimoniului OJT. La momentul privatizarii, adica in 2002, hotelul Valahia era constituit ca societate comerciala cu numele SC Valahia SA. Proprietarul de drept era managerul general Romulus Petrescu, unic asociat la SC Valahia SA, care avea in patrimoniu 60 la suta din active. Acesta a cumparat bucata cu bucata, din 1990 pana in 2000, bunurile acestui hotel reprezentand un aport de capital de 15 miliarde de lei. De fapt, a fost vorba despre o intelegere dintre fostul OJT, care avea in patrimoniu hotelul Valahia, si managerul de la acest hotel: managerul sa investeasca in acest hotel si astfel cu timpul sa devina proprietarul de la Valahia. Scurtcircuitul a aparut atunci cand Constantin Constantin, patronul de la alimentara, s-a decis sa puna mana pe toate bunurile de stat de la fostul OJT.

Acesta a cumparat bunurile de stat prin firma SC CREON SA, o societate controversata, care, potrivit unor surse, se afla sub protectia directorului Directiei de Finante Dambovita, Viorel Firica. „Se stia foarte bine ca acest om de casa al PSD trebuia sa puna mana pe hotelul Valahia. S-a urmarit clar eliminarea lui Petrescu. Si-a dat demisia si fostul director de la OJT, care s-a opus acestei privatizari”, ne-au declarat unele surse din cadrul fostului OJT Dambovita. Totodata, alte surse ne-au mai spus ca unii functionari de la Ministerul Turismului i-ar fi declarat lui Petrescu ca nu are nici o sansa deoarece „aici sunt bagati multi, pana sus”. S-a ajuns astfel ca Ministerul Turismului (cel care s-a ocupat de privatizarea hotelului Valahia) sa nu tina cont de faptul ca 60 la suta din patrimoniul hotelului se afla in proprietatea managerului general. De asemenea, nu s-a tinut cont de faptul ca managerul avea incheiat un contract de locatie de gestiune, iar societatea nu era grevata de sarcini (asa cum spune legea pentru a se face privatizarea) deoarece unitatea era implicata intr-o serie de procese. Mai mult, legea ii dadea managerului general drept de preemtiune pentru a cumpararea hotelului Valahia.

Drept de preemtiune

Ordonanta de Urgenta nr. 52/2001 privind accelerarea si finalizarea procesului de privatizare a societatilor din turism dadea dreptul de preemptiune pentru preluarea pachetului majoritar la o societate celor care au facut o investitie in acea unitate de cel putin 15 la suta „din valoarea de circulatie a activelor respective”. In cazul nostru, managerul de la Valahia a facut investitii de 60 la suta din valoarea activelor. Mai mult, spune legea, unde s-au facut investitii societatea nu mai este scoasa la vanzare prin licitatie, ci se merge pe calea unei negocieri directe.

Un exemplu elocvent al abuzului facut in cadrul acestei privatizari: managerul general de la Valahia investeste 15 miliarde in hotelul Valahia si este eliminat de la privatizare. In schimb, pesedistul Constantin Constantin devine proprietar pe intreg patrimoniul fostului OJT Dambovita format din trei hoteluri (Valahia) si doua cabane cu numai… 6 miliarde de lei! Dar afacerea de „succes” a continuat: dupa ce a devenit proprietar, Constantin Constantin a vandut 35 la suta din hotelul Dambovita SIF Oltenia, cu 14 miliarde de lei, iar terenul de la Cota 1000 PETROM cu peste 200.000 de dolari!

Interventie in forta cu mascatii

Desi legea era de partea lui, Romulus Petrescu a fost, pur si simplu, eliminat din joc. Adica a pierdut cele 15 miliarde de lei, bani investiti in hotel. Nu a primit nici o despagubire! Iar pe 10 mai 2002 Petrescu a fost scos cu forta din hotel printr-o interventie a mascatilor si a agentilor de la o societate de paza. Petrescu are pe rol trei procese pentru recuperarea prejudiciului, dintre care unul la CEDO, impotriva statului roman.

Bufetierul, miliardar din banii statului

Cine este Constantin Constantin? Inainte de 1989 a fost carciumar la Vacaresti, sef de bufet in satul sau natal. Dupa Revolutie, Constantin a devenit om de afaceri si sponsor al FSN, PDSR si apoi PSD. Potrivit unor surse din cadrul finantelor Dambovita, firmele lui Constantin ar fi fost mereu protejate de directorul Directiei Finantelor, Viorel Firica. Detine cele mai multe magazine alimentare din Targoviste, are fabrica de paine care aprovizioneaza aproape tot judetul. A pus mana pe multe societati de stat: fosta IAS Targoviste (cladiri, un hectar de teren) achizitionata de la soferul sau, care a cumparat societatea cu 200 milioane lei, fosta IAS Bratesti (unde a concesionat si lacul din aceasta localitate), fosta IAS Vacaresti. Totodata, a concesionat si 300 de ha de teren arabil de la Agentia Domeniilor Statului. Si-a ridicat un adevarat complex de vile la Vacaresti. Este vorba despre resedinta lui, un imobil cu doua niveluri, un restaurant si un magazin. Se mai adauga un teren de cel putin un hectar, cateva sute de metri numai pentru… doi caine lupi care ii pazesc proprietatea. Insa trebuie mentionat faptul ca proprietatea lui Constantin a intrat pe domeniul Vacaresti. Este vorba despre Parcul Vacaresti, care face parte din patrimoniul national, protejat special prin lege.

Agricultura are nevoie de două lucruri pentru a prospera. Lumina, care vine de la soare și apa, pe care o poți lua ori din…

Sursa: https://romanialibera.ro/special/tunul-bufetierului-32615/

Ultimă oră

Același autor