0.7 C
Dâmboviţa
marți, 31 ianuarie, 2023

VIDEO Sorin Cîmpeanu: 148.891 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, la prima probă de la Evaluarea Naţională

2022-06-14 16:27:19

La prima probă a examenului de Evaluare Naţională au fost prezenţi 148.891 de absolvenţi ai clasei a VIII-a, iar numărul celor absenţi a fost de 6.668, a declarat ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, marţi, într-o conferinţă de presă.

„Astăzi s-a desfăşurat prima probă a examenului de Evaluare Naţională. Au fost prezenţi 148.891 absolvenţi ai clasei a VIII-a. Numărul celor absenţi a fost de 6.668, dar trebuie să ţinem seama de faptul că anul acesta, pentru prima oară, elevii care au dus România pe podiumurile internaţionale – locurile unu, doi şi trei la olimpiade internaţionale – au avut dreptul să nu se prezinte la evaluarea naţională, având asigurat accesul în liceu, într-o clasă corespondentă profilului olimpiadei la care au avut premii, peste numărul de locuri şi fără examen de Evaluare Naţională. Deci, mai mult de 100 de elevi care au obţinut premii în numele României nu au fost obligaţi, pentru prima oară, li s-a recunoscut meritul, oferindu-se acces fără examen de Evaluare Naţională. Se adaugă şi elevii care au obţinut premiul I la olimpiadele naţionale”, a menţionat Sorin Cîmpeanu.

El a spus că este bucuros că subiectele au fost considerate „accesibile”, dar a atras atenţia că testele au fost „adecvate perioadei pe care elevii au traversat-o fără voia lor”.

„Ele sunt adecvate testelor PISA, deci sunt asemănătoare cu testele PISA. Foarte multă lume întreabă ce a picat, ce s-a dat, pun accentul pe conţinut. Îndrăznesc să atrag atenţia public că accentul trebuie pus pe competenţă. Prin proba de astăzi s-au verificat competenţe de înţelegere a unui text, s-au verificat competenţe cu privire la capacitatea de a formula deducţii logice pe baza unui text, s-au verificat competenţe de creativitate – mă refer la subiectul II – sau compunere, cu 20 de puncte în barem apreciată, verifică competenţa de creativitate, lasă elevii să facă orice legătură, inclusiv cu texte pe care le-au citit, făcând parte din programă sau nefăcând parte din programă. S-au verificat de asemenea şi competenţe gramaticale, s-au verificat şi competenţe cu privire la complexitatea vocabularului utilizat. Aceste competenţe sunt cele mai importante. Mă bucură faptul că au apreciat, să spunem, ofertant conţinutul operelor lui Radu Tudoran şi Cella Delavrancea, dar accentul este pus pe competenţe, aşa cum este pus şi în cadrul testărilor PISA”, a mai declarat ministrul Cîmpeanu.

Marţi a fost

. Potrivit unui comunicat al Ministerului Educaţiei, pentru tentativă de fraudă au fost eliminaţi doi absolvenţi, lucrările acestora fiind notate cu 1 (unu). AGERPRES/(A, AS – autor: Petronius Craiu, editor: Florin Marin, editor online: Gabriela Badea)

Citeşte şi:

Sursa: https://www.agerpres.ro/educatie-stiinta/2022/06/14/video-sorin-cimpeanu-148-891-de-absolventi-ai-clasei-a-viii-a-la-prima-proba-de-la-evaluarea-nationala–934171

- Advertisement -
Loading...

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

Social Media

11,043FaniÎmi place
241CititoriConectați-vă
14CititoriConectați-vă

Vaslui Plus