15.5 C
Dâmboviţa
8 mai, 2024

Drumul spre dezastru: Șapte instituții ale statului știau de la IGSU ce se întâmplă la Crevedia

Publicat la 27 august 2023, 19:54

Exploziile de la stația GPL din Crevedia / Sursă foto: Arhivă Evz

Cel puțin șapte instituții au fost anunțate de pompieri cu privire la depozitul de GPL din Crevedia, care a explodat sâmbătă seara.

Depozitul GPL din Crevedia a primit aprobarea ca sistem de alimentare la data de 13 octombrie 2011. Cu toate acestea, la data de 30 iulie 2020, ISU Dâmbovița a constatat că instalația a fost reamenajată într-un nou spațiu care nu mai respecta distanțele de siguranță necesare. Ca urmare, autorizația de securitate la incendiu a fost revocată.

IGSU a transmis că depozitul de GPL a primit aprobarea pentru securitate la incendiu în data de 13 octombrie 2011. Această autorizație a fost emisă de Inspectoratul pentru Situații de Urgență „BASARAB I” al Județului Dâmbovița.

Ea se referă la un sistem de alimentare cu GPL pentru autovehicule. Aceasta utilizează instalații monobloc de tip SKID, având o capacitate de depozitare de 4000 de litri de GPL.

Șapte instituții alertate de IGSU după închiderea stației GPL din Crevedia

La data de 30 iulie 2020, în urma unei sesizări, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (

) Dâmbovița a efectuat o inspecție neanunțată la această locație.

În timpul inspecției, s-a constatat că instalația monobloc tip SKID a fost reamenajată într-o altă locație pe terenul respectiv.

Prin această nouă amplasare, nu s-au mai respectat distanțele de siguranță inițial stipulate în autorizația acordată. Acestea erau menite să protejeze vecinătățile și instalațiile electrice.

Drept urmare, personalul ISU Dâmbovița a constatat că autorizația de securitate la incendiu a devenit invalidă.

În aceeași perioadă, s-a constatat că existau și alte nereguli. Cum ar fi folosirea unei pompe de transvazare GPL care nu era omologată pentru transferul de gaz dintr-o cisternă în alta.

De asemenea, pe terenul respectiv se afla o stație de alimentare cu motorină pentru vehiculele de serviciu.

Ea prezenta scurgeri de carburant. Această deficiență a fost sancționată cu o amendă în valoare de 10.000 de lei.

Instituțiile alertate de IGSU

Datorită revocării autorizației de securitate la incendiu, în data de 31 iulie 2020, în conformitate cu prevederile Legii nr. 307/2006 privind apărarea împotriva incendiilor,

s-au notificat atât Oficiul Registrului Comerțului de pe lângă Tribunalul Dâmbovița, cât și Instituția Prefectului din Județul Dâmbovița.

De asemenea, se impunea notificarea și altor instituții publice relevante.

În acest sens, ISU Dâmbovița a informat Inspectoratul Județean în Construcții, Consiliul Județean, Agenția pentru Protecția Mediului, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență și Primăria Crevedia.

Ulterior, în data de 28 septembrie 2020, a avut loc o nouă inspecție neanunțată la acel obiectiv. În timpul ei s-a constatat că acesta continua să funcționeze.

Drept urmare, în documentul de inspecție s-a notat ca o contravenție funcționarea fără

, care a fost sancționată cu o amendă în valoare de 30.000 de lei.

De asemenea, s-a observat prezența unui rezervor tip cisternă neomologat pentru transferul de GPL, fapt pentru care s-a aplicat o altă amendă de 10.000 de lei.

În data de 30 septembrie 2020, printr-o hotărâre a Adunării Generale a Asociaților, s-a decis închiderea punctului de lucru din localitatea Crevedia.

Revista presei

Sursa: https://evz.ro/institutii-igsu-statiei-gpl-crevedia.html

Ultimă oră

Același autor