11.1 C
Dâmboviţa
26 aprilie, 2024

Dâmboviţa: Grup infracţional organizat, specializat în proxenetism şi cămătărie, destucturat / Suspecţii obligau victimele la plata unor dobânzi exorbitante şi apelau la ameninţări şi intimidare / Tinere obligate să se prostitueze în străinătate

astăzi, 18:33

Poliţiştii şi procurorii au destructurat o grupare specializată în proxenetism şi cămătărie, care acţiona în judeţul Dâmboviţa. Suspecţii obligau victimele la plata unor dobânzi exorbitante şi apelau la ameninţări şi intimidare. De asemenea, suspecţii au racolat mai multe tinere pe care le-au obligat să se prostitueze în străinătate.

”Poliţiştii Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmboviţa, au destructurat un grup infracţional organizat, format din 14 persoane şi specializat în proxenetism şi camătă”, anunţă, marţi, Poliţia Română,

Sursa citată a precizat că poliţiştii din cadrul Serviciului de Combatere a Criminalităţii Organizate Dâmboviţa, împreună cu un procuror din cadrul D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Dâmboviţa, au efectuat 13 percheziţii domiciliare, în judeţul Dâmboviţa, fiind conduse la audieri 25 de persoane.

În urma percheziţiilor au fost indisponibilizate mai multe bunuri şi sume de bani, carduri bancare dar şi actele de proprietate a 12 autoturisme, carduri bancare, bilete de avion, contracte de muncă şi alte înscrisuri.

”Din cercetări a reieşit că, începând cu anul 2019, în judeţul Dâmboviţa, s-ar fi constituit un grup infracţional organizat, alcătuit din 14 persoane, în scopul comiterii infracţiunilor de proxenetism şi camătă”, a mai transmis sursa citată.

Potrivit poliţiştilor, grupul infracţional organizat ar fi fost constituit pe criterii şi legături familiale şi ar fi avut ca principal scop acordarea de bani cu împrumut către diferite persoane cărora le-ar fi impus, inclusiv prin acte de intimidare, plata unor dobânzi excesive, fiind obţinute astfel venituri importante.

”Aceştia ar fi acţionat în mod coordonat şi s-ar fi sprijinit reciproc în vederea oferirii cu titlu de împrumut a unor bani diverselor persoane care se confruntau cu dificultăţi financiare. Pentru a ascunde caracterul ilicit al împrumuturilor, bănuiţii ar fi amanetat în prezenţa persoanelor vătămate o anumită cantitate de bijuterii, iar suma obţinută ar fi fost împrumutată acestora”, a mai transmis sursa citată.

Poliţiştii explică faptul că, în schimbul sumei împrumutate, părţile vătămate ar fi trebuit să plătească atât dobânzile cămătăreşti (încasate bilunar), cât şi cele percepute de casele de amanet pentru depozitarea bijuteriilor, dar şi suma necesară răscumpărării acestora de la casele de amanet.

”Totodată, membrii grupării ar fi implicaţi în fapte de racolare de tinere din diferite zone ale ţării, înlesnire, determinare şi exploatare a acestora în vederea prostituţiei în ţări vest-europene, în special în Germania şi Marea Britanie. De asemenea, unul dintre membri, respectiv un bărbat, de 26 de ani, ar fi recrutat o tânără prin înşelăciune, dar şi profitând de starea acesteia de vulnerabilitate, ulterior, ar fi exploatat-o prin obligarea la practicarea prostituţiei în Germania şi România”, a mai transmis Poliţia Română.

Faţă de cinci persoane a fost dispusă măsura reţinerii, pentru 24 de ore, iar faţă de o alta, măsura controlului judiciar, pentru 60 de zile, suspecţii fiind cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, proxenetism şi camătă.

Sursa: https://www.news.ro/eveniment/dambovita-grup-infractional-organizat-specializat-proxenetism-camatarie-destucturat-suspectii-obligau-victimele-plata-unor-dobanzi-exorbitante-apelau-amenintari-intimidare-tinere-obligate-1922403330002023051821213929

Ultimă oră

Același autor