19.4 C
Dâmboviţa
27 aprilie, 2024

Comuna din România care va avea prima minicentrala nucleară din Europa | Anunţul ministrului Energiei

România a primit undă verde pentru construirea primei centrale cu mini-reactor nuclear din Europa. Anunţul ministrului Energiei, Sebastian Burduja.

Prima centrală cu mini-reactor nuclear din Europa va fi inaugurată la Doicești, în județul Dâmbovița. Până în 2030 ar urma să fie instalat cel puțin unul dintre cele șase reactoare modulare mici prevăzute în proiect.

Proiectul a fost contestat de comunitatea locală, cea care se teme de nivelul radiațiilor.

„Într-o zi pe care o consider una istorică, într-un loc pe care îl consider cu potențial de a arăta lumii întregi ceea ce România este capabilă să facă, să deseneze viitorul. Şi viitorul energiei acesta este.

Primul meu mesaj, este așadar unul de încredere. Avem încredere că fără energie nucleară nu poate exista o cale către emisii zero în orizontul 2050. A spus-o și secretarul John Kerry, când a venit la București. Au spus-o liderii lumii, întruniți în Dubai, la COP 28, unde angajamentul a fost pentru triplarea energiei nucleare în același orizont. Energia nucleară înseamnă energie cu emisii zero, înseamnă energie sigură.

Recomandare din top articole

Avem aici, la Doicești, unul dintre cele mai importante, de tradiție, locuri în sistemul energetic național și am văzut cum o centrală care era bazată pe arderea cărbunelui se transformă și ni s-a explicat foarte clar de ce este o tehnologie sigură. Deci este cea mai promițătoare tehnologie pentru a fi prima din lume. Și iată că România are astăzi șansa de a aduce omenirii prima centrală nucleară electrică bazată pe reactoare modulare de mici dimensiuni”, a spus

, ministrul Energiei.

Sursa: https://www.antena3.ro/actualitate/comuna-romania-prima-minicentrala-nucleara-europa-anunt-sebasiant-burduja-704110.html

Ultimă oră

Același autor