14.4 C
Dâmboviţa
29 aprilie, 2024

Taxă de gunoi de 150 de lei pe persoană. Scandal uriaș într-un județ din România, legea a fost ținută secretă

Scandal uriaș într-un județ din România unde se percepe taxă de gunoi. Locuitorii ar putea ajunge să plătească 150 de lei de persoană, iar legea a fost ținută în secret până acum.

04 feb. 2024, 18:03

Taxa de salubritate din județul Dâmbovița, stabilită din 1 ianuarie 2024, a stârnit controverse. Legea ținută secretă până acum spune că, indiferent de forma de organizare (SA,SRL, PFA, II), persoanele juridice trebuie să plătească 150 de lei pe lună de angajat pentru ridicarea gunoiului.

Pentru a li se asigura serviciul de salubritate, agenții economici trebuie să plătească 150 de lei pe angajat. Practic, o firmă cu activitate în construcții generează gunoi mai mult decât o frizerie sau un cabinet de avocatură din simplul motiv că are mai mulți angajați. Taxa nu a fost calculată în funcție de cantitatea de gunoi generată.

Citește și

„Cantitatea de deșeuri colectate anual în județul Dâmbovița este de aproximativ 191.000 de tone. Conform planului național de gestionare a deșeurilor, a planului județean și studiile efectuate de ADI Managementul Integrat al Deșeurilor Dâmbovița, cantitatea anuală de deșeuri generată de persoanele fizice din județul Dâmbovița este de 101.000 de tone. Diferența de aproximativ 90.000 de tone pe an este generată de agenții economici. Din păcate, în ultimii ani, din 66.000 de agenți economici, doar aproximativ 3.000 au plătit acest serviciu, adică 4,55% din totalul persoanelor juridice. Asta înseamnă că 63.000 de utilizatori non-casnici din județul Dâmbovița nu au achitat 1 leu pentru acest serviciu, deși generează deșeuri”, a declarat luna trecută, într-o conferință de presă, managerul ADI Deșeuri Dâmbovița, Cristian Avanu, potrivit Incomod-Media, potrivit

Primăriile din județ au pus deja în aplicare noua taxă. Președintele Consiliului Județean Dâmbovița, Corneliu Ștefan, spune că această taxă trebuie să fie regândită, dar spune că nu e adevărat că fiecare persoană juridică va plăti o taxă de gunoi de 150 de lei pe angajat.

„Pentru o firmă, un PFA, care are un angajat se va plăti 150 de lei gunoiul. Cât gunoi poate să producă un PFA cu un angajat? Ai un apartament de bloc închiriat, locatarii plătesc 32 de lei gunoiul pe toată familia și tu pentru că ai un angajat, plătești 150 de lei, total inechitabil”, a declarat Aurelian Cotinescu, consilier local (PNL) Dâmbovița.

„Această taxă imorală și ilegală, gândită de funcționarii publici din Consiliul Județean și făcută parcă pentru a împovăra suplimentar agenții economici care susțin economia și trec prin momente delicate în aceste clipe de criză economică globală. Aceste decizii luate nu fac decât să destabilizeze mediul economic târgoviștean și dâmbovițean. Ca firmă privată poți să semnezi un contract cu orice companie care prestează un serviciu pentru calitatea acelor servicii sau pentru prețul oferit. Nu poți să vii tu ADI Management Integrat al Deșeurilor, gânditorii din Consiliul Județean, și să-mi spui că de mâine trebuie să plătesc o taxă pe care nu o motivezi cu nimic, de patru ori mai mare decât taxa precedentă”, a spus el.

Sursa: https://www.romaniatv.net/taxa-de-gunoi-de-150-de-lei-pe-persoana-scandal-urias-intr-un-judet-din-romania-legea-a-fost-tinuta-secreta_8104296.html

Ultimă oră

Același autor